"Exploring the future of work & the freelance economy"
ontwikkelen talenten

Wat weet jij over talent? 3 wijdverbreide misverstanden

America’s Got Talent, Holland’s Got Talent… Everybody’s Got Talent. Over talent is veel gezegd en geschreven. Het tegenwoordige adagium is dat je vooral moet woekeren met je talent. Persoonlijk ondernemen is ondernemen met je talenten. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Er zijn ook wijdverbreide misverstanden over talent. We zetten er 3 op een rij.

Misverstand #1. Talent is datgene waarvan anderen zeggen dat je het goed kunt

Je maakt het vast wel eens mee. Je krijgt weer een compliment over iets waarvan anderen vinden dat je dat zo goed kunt. Maar of je er zelf werkelijk plezier aan beleeft? Niet echt. Daar hebben we misverstand #1: Talent gaat niet over datgene waar je goed in bent, maar juist over een activiteit waar je energie van krijgt! Oftewel energie is een betere graadmeter om talent op het spoor te komen. Waar krijg jij energie van?

 

Misverstand #2. Je bent een talent

Het goede nieuwe is: Iedereen heeft talenten! Er is dus geen sprake van dat je ‘een talent bent (of niet)’. Iedereen heeft unieke talenten. Wees je als ondernemer bewust van jouw talenten, zodat je ze kunt inzetten of verstevigen. Denk jij dat je ooit als talent geboren bent? Of juist niet? Met die gedachte beperk je jezelf in verder ontwikkeling. Je hebt dan, met de woorden van Carol Dweck, een statische mindset. Interessanter is om te denken vanuit een groeimindset. Die gaat ervan uit dat je alles (of in ieder geval heel veel) kunt leren, als je maar inspanning verricht.

 

Misverstand #3. Als je talent hebt, hoef je er niks meer voor te doen

Je talenten moet je ontwikkelen. Alleen maar talent hebben, is niet voldoende. Het is juist de kunst om je talent(en) te ontwikkelen waardoor jij jouw talenten steeds productiever kunt inzetten in bepaalde situaties. Als ondernemer is het dus belangrijk om je talenten te ontwikkelen zodat ze gezien worden door anderen zoals opdrachtgevers, vakgenoten of mede-ondernemers. Talent wordt pas zichtbaar in activiteiten. Dat zijn de momenten waarop jouw talent(en) gezien kunnen worden. Want talent heeft pas waarde als het door anderen wordt gezien.