"Exploring the future of work & the freelance economy"
Dossier

Anders Organiseren

 Anders Organiseren

Van vast of flex naar vast en flex

Vast moet flexibeler, flex moet vaster. Het zou zo op een Delfts blauw tegeltje kunnen. En zoals de meeste clichés die thuis aan de muur hangen, klopt deze ook nog eens. In deze VUCA-wereld, is flexibiliteit een noodzaak voor organisaties. Van groot tot klein, van profit tot non-profit.  Het gaat niet alleen om het inhuren van die flexibiliteit, maar ook om een juiste inhuur-,  recruitment- of sourcingstrategie voor flex én vast. Goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap. Het gaat om anders denken over hoe je omgaat met de mensen in vaste loondienst en diegene die bij je werken maar (nog?) niet op de loonlijst  staan. Zo verschuift de aandacht van de ‘inkoop’ en ‘inhuur’ en naar  optimale ‘inzet’. Waarbij het onderscheid tussen vast en flex, tussen intern en extern steeds minder relevant wordt.  Zo maken we een stap van het organiseren van flexibiliteit (met de focus op ‘grip op inhuur’)  naar flexibel organiseren.

Anders organiseren: onontkoombaar.

De traditionele organisatiestructuren zijn verleden tijd. Organisaties moeten zichzelf en het werk anders organiseren. Flexibiliteit, leiderschap en lenigheid zijn trefwoorden die nodig zijn om als organisatie te kunnen reageren op de huidige turbulente, onzekere, complexe en dubbelzinnige tijden. Amerikaanse economen spreken hier van de  VUCA-wereld. Flexibel organiseren wordt zo bekeken in de bredere context van organisatieontwikkeling.

Een hele rij aan trendwatchers en managementgoeroes is hierover op ZiPconomy aan het woord geweest. Zij verwoordden hun mening in artikelen, video’s en tijdens de seminars van ZiPconomy. Hoogleraar Coporate Finance Kees Cools (Tilburg University) spreekt in een video-interview op ZiPconomy over de moderne professionals als bevrijde apen, die niet passen in traditionele organisaties. Hoogleraar Creatief Ondernemerschap in Tilburg Arjan van den Born heeft het over The Fuzzy Firm. Dit thema werkte hij in verschillende artikelen op ZiPconomy verder uit. Menno Lanting heeft het over de Slimme Organisatie. Hoogleraar Jan Rotmans (Erasmus Universiteit Rotterdam) spreekt van een onontkoombare kanteling. Zelfstandig organisatieadviseur Paul Bessems schreef een mooi drieluik over hybride organiseren. Trendwatcher Farid Tabarki sprak in zijn keynote-speech tijdens het ZiPconomy Seminar 2014 over vloeibare verhoudingen. Eén van onze best gelezen bloggers over dit onderwerp, Richard van der Lee, heeft het in zijn artikelen over ‘vloeibariseren’.

Het zijn verschillende – vaak inspirerende en confronterende – invalshoeken die aangeven dat het traditionele manier waarop organisaties georganiseerd zijn niet meer past bij een in een tijdsgewricht waarin flexibiliteit gewenst, nee, noodzakelijk is en de arbeidsmarkt sterk geïndividualiseerd is. Wie kan en durft te kiezen voor een scenario waarin zowel kracht van flexibele organiseren als de kracht van het individuele talent gecombineerd wordt.

Praktijk 

Flexibel organiseren zit in het bloed van jonge bedrijven en dat van zelfstandig professionals. De manier waarop ZP’ers nieuwe samenwerkingsvormen vinden en bedenken, kunnen een mooie bron van inspiratie zijn. Zij weten optimaal te functioneren in onze netwerkeconomie. Zelfstandig ondernemer Paul van de Heijden zette een aantal mooie voorbeelden op een rij. Het idee van de community als samenwerkingsvorm tussen organisaties en interimmmers, is een aansprekend beeld. Ook dat is in veel artikelen besproken. Het leiderschapsprogramma van Facebook geeft aanknopingspunten over het omgaan met talent en leiderschap.

Toekomst van Werk

Denken over anders organiseren kan zonder denken over de toekomst van werk. Arbeidsethiek hobbelt altijd achter technologische ontwikkelingen aan, zo legde Prof Rene ten Bos uit op de conferentie Toekomst van Werk op 11 juni 2015, waarvan ZiPconomy mede organisator was. Op die conferentie deelden ook Jonathan Holslag en (internationaal topspreker) Lynda Gratton hun visie. Alle verslagen van die conferentie zijn terug te lezen via deze tag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zipconomy/domains/dev.zipconomy.nl/public_html/wp-content/themes/zipconomy/inc/functions/default.php on line 1247

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zipconomy/domains/dev.zipconomy.nl/public_html/wp-content/themes/zipconomy/inc/functions/default.php on line 1247