"Exploring the future of work & the freelance economy"
Dossier

Ondernemerschap & Regelgeving

Er verandert vaak en veel rond de wet- en regelgeving voor en over zelfstandig ondernemers. Verschillende auteurs houden u via ZiPconomy op de hoogte over de verschillende ‘dossiers’ die spelen. Zowel met concreet nieuws als met beschouwingen over het wel en weet in de polder, of hoe het ook anders kan.

Relevante thema’s:

  • Het kabinet toont zich actief rond het zzp-dossier. Misschien zijn maatregelen wel vooral gericht op de onderkant van de zzp-markt, maar het beleid raakt alle z(z)p’ers. Een integrale visie van het kabinet, als reactie op het Interdepartementaal beleidsonderzoek zelfstandigen zonder personeel (kortweg: IBO-zzp) in oktober gepubliceerd. Zie ook de tag  zzp-beleid als ingang voor artikelen, beschouwing en kritische commentaren over hoe het kabinet omgaat met dit dossier.
  • De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) vervangt de VAR per 1 mei 2016. Alle ins and outs daarover, inclusief opinie stukken van minder enthousiaste experts vind je op deze aparte pagina.
  • De VAR moet niet, maar andere onderwerpen moet je wel als ondernemer geregeld hebben: hier een overzichtje
  • Een ander hot topic is de zelfstandigenaftrek. Onder welke voorwaarden krijg je die? En vooral ook: blijft de zelfstandigenaftrek in de huidige vorm bestaan?
  • Pensioen is geen sexy onderwerp, zeker niet voor zelfstandig ondernemers. Verschillende onderzoeken laten zien dat zzp’ers betrekkelijk weinig organiseren voor hun pensioen. Dit is juist een reden voor belangenorganisaties om een (vrijwillig) collectief pensioen voor zzp’ers op te zetten. Anderen pleiten voor een meer verplichte regeling, of willen juist dat zp’ers alle vrijheid hebben om hun pensioen al dan niet zelf te regelen. Sexy of niet: er is genoeg aanleiding om de artikelen over dit thema te lezen.
  • Het vaststellen van je tarief is dan weer een leuker onderwerp. Althans, meestal. Hoe bepaal je je tarief? Hoe gaan anderen daarmee om? Welke modellen zijn er anders dan uurtje-factuurtje? Tips en voorbeelden vind je hier.

Verder lezen:

  • Tal van app’s overigens die je kunnen ondersteunen bij bijvoorbeeld factureren, boekhouden, tijdschrijven, km-registratie en zo meer. De beste app’s staan in dit overzicht.
  • De columns van PZO (Platform Zelfstandig Ondernemers) en FNV Zelfstandigen directeur Josien van Breda geven een inzicht in de politieke achtergronden en het lobbywerk rond deze thema’.
  • Thema’s die binnen de SER spelen vindt u via deze link
  • Personal branding en acquisitie zijn voor zelfstandigen zo’n belangrijk onderwerp – althans, dat vinden wij – dat daar een apart dossier voor is, met verwijzingen naar bijna honderd artikelen over hoe je jezelf in de markt zet, het gebruik van social media, de rol van online marktplaatsen met interim opdrachten en acquisitie.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zipconomy/domains/dev.zipconomy.nl/public_html/wp-content/themes/zipconomy/inc/functions/default.php on line 1247

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zipconomy/domains/dev.zipconomy.nl/public_html/wp-content/themes/zipconomy/inc/functions/default.php on line 1247